Bisvärmar

Svärm_i_apple_trad

Bisvärmar är ett gissel för en del, en utmaning för andra och ett rent nöje för oss.

Janne är anmäld hos biodlarna och ringer man svärmtelefonen och knappar in ett riktnummerområde i nordöstra skåne finns det stora odds att han svarar.
Man kan även ringa oss direkt på 070-571 86 52.
Vi utgår från Skepparslöv strax utanför Kristianstad.
2020 var första året vi provade på att hämta svärm, och Janne tycker det är minst lika roligt att göra som att ha hand om våra egna bi.


Svärm_i_apple_trad


2020 hämtade vi EN bisvärm av 2 samtal.
2021 hämtade vi hem 6 bisvärmar av 10 samtal.
2022 Hämtades inte mindre än 9 svärmar på 14 samtal.

Tyvärr är det inte alltid det går att ta svärmen. Det kan vara allt från att den satt sig inne i en tegelvägg eller djupt nere i en skorsten eller i ventilationen.Varför vill vi inte att det far runt svärmar?
Tyvärr är en del bisamhällen drabbade av sjukdomar och vi vill inte att dessa sprids hursomhelst.
Det finns sjukdomar som kan utplåna hela samhället och sprider det sig så kan hela områden med våra livsviktiga bi utplånas med följden att det blir en sämre pollinering och därmed drabbas även växtligheten.
Utöver detta är det inte speciellt trevligt för en del att ha ett bisamhälle i en vägg eller skorsten, det kan medföra en olägenhet för de boende. Bina kanske tycker det är jättebra att bo t.ex i en skorsten, men det är långt ifrån lika kul när det rinner honung utblandat med sot genom sotningsluckan.