Vår honung, ett hantverk

Vår honung är ett hantverk vi är stolta över.
All honung i sverige stelanar förr eller senare, och får den göra det av sig självt blir det störa kristaller i den, den känns helt enkelt lite ”gursig”.
För att få honungens konsistens som man vill är det många biodlare som ”ympar”, enkelt uttryckt så blandar man i lite honung från en burk med önskad konsistens och får därigenom samma konsistens på den honungen man ska hälla i burkar. Därefter ställs den svalt för att det ska stelna.
Fördelen med att ympa honungen är att det går fort, men ur vårat perspektiv tappar man honungens unika egenskaper.

Vad vi gör är att vi rör vår honung regelbundet och får därigenom en slät honung, men behåller just den honungens unika egenskaper.
Att röra honungen är alltså något vi gör dagligen från det att den är slungad tills det att den stelnat. För rapshonung tar det mellan några dagar till ca 2 veckor, men hösthonungen kan ta mycket mer tid, ibland uppemot 2 månader.
Vår honung är alltså ett resultat av binas hårda arbete och vårt hantverk då vi tar över hanteringen och rör den ända tills det är dags att hälla upp den på burk.

Produktbild_honung

Smakerna och färgen honungen har beror på vad bina hämtat nektar ifrån. Våra bi finns längs med nävlingeåsens sida mot Kristianstadsslätten så det är dels åkerlandskap , men även skog där de samlar nektar.
Honungen som skördas kring midsommar är mestadels raps, men sedan kommer bland annat vildhallon och skogsblommor i nästa omgång.